head big

XLIX. évfolyam 2. szám | 2016. április

Tartalom

Az SBO-tól a tudós nyilatkozatokig ››› 54

Az integrált egészségügyi rendszer a jövő, aminek a mából kell kiindulnia
[Dr. Balogh Sándor, Grósza András, Dr. Füredi
Gyula, Dr. Papp Renáta] ››› 55

Évtizedes osztályos működés a békéscsabai sürgősségi betegellátásban
[Dr.Balogh Sándor, Dr. Nédó Erika, Dr. Solti Árpád] ››› 59

Várandósgondozás
[Dr. Szabó Andrea] ››› 69

Időskorú betegek komplex rehabilitációjáról
[Dr. Huber Tibor, Dr. Nagy Alice] ››› 73

A hypermobilitás (M3570) diagnosztikai problémái és prevenciós stratégiája
[Csiák Gyula] ››› 77

Szerkesztőségi rovat ››› 83

Folyóirat és könyvreferátum ››› 94

Időskorú betegek komplex rehabilitációjáról

[Dr. Huber Tibor, Dr. Nagy Alica]

Az időskorúak (>65 év) száma világszerte növekedôben van. Az életkor sajátosságait figyelembe véve tudjuk, hogy az elöregedô társadalomban 2–3 szoros arányban nagyobb a nôk képviselete. Hazánkban jelenleg, az Európai Unió egészségügyi jelentése szerint nôknél 78,9 év, férfiaknál 70,3 év a várható élettartam. A 65 év felettiek alkotják a társadalom 20%-át.

Várandósgondozás

[Dr. Szabó Andrea]

A várandósgondozás a háziorvos egyik talán legössze- tettebb, legfelelôsségteljesebb feladata. Hisz ilyen esetek- ben nem csupán egy, hanem rögtön két életért felel az orvos: páciense nem csak saját, de születendô gyermeke egészségét is orvosára bízza.

Évtizedes osztályos működés a békéscsabai sürgősségi betegellátásban

[Dr.Balogh Sándor, Dr. Nédó Erika, Dr. Solti Árpád]

A békéscsabai kórház két évvel ezelôtt ünnepelte 150 éves mûködését. Másfél évszázaddal ezelôtt a kórházlétesítés lelkes pártolói Dr. Réthy Pál vezetésével alakították át a szőlőskerti csôszházat betegellátó hellyé. A kórház 150 éves történelme magán viseli a nemzet sorsának minden szerencsés és szerencsétlen változását és az orvostudo- mány rohamos fejlôdésének összes hatását.

Az integrált egészségügyi rendszer a jövő, aminek a mából kell kiindulnia

[Dr. Balogh Sándor, Grósza András, Dr. Füredi Gyula, Dr. Papp Renáta]

A XXI. század kihívásai, amelyek világméretekben inten- zíven növekvő megbetegedések, ezen belül is a kardio- vaszkuláris és daganatos megbetegedések, valamint az anyagcsere betegségek, különösen a diabétesz tekinteté- ben jelentkeznek jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerekre, azok szereplôire. Ezek egyaránt jelentkez- nek a humán erôforrás biztosítása, annak képzése, ismeret anyagának meghatározása, azok szintentartása, valamint szervezetségi szintjének biztosítása tekintetében egyaránt.

Az SBO-tól a tudós nyilatkozatokig

Nagyot változott a világ és a világban az egészségügy, Magyarországon is. A szükséges javítások, korrekciók sorozatban jönnek, a változások nehezen követhetôk, bár mindenki igyekezettel járja az utat. Exponenciálisan nő a
befogadni szükséges tudás, csökken a klasszikus betegvizsgálaton alapuló orvosi döntés gyakorlatának jelentősége. Költséges egymást követő vizsgálatok, követ kezményként nem csökkenő várólisták, néha jogosan türelmetlen betegek, akik mindig megtalálják a kiskaput, a rövidebb utat, legalább is az élelmesebbje. Az ő számukra segítség az SBO-k, amely „betegút” néha emberfeletti terheléseket ró, a nem növekvő számú ott dolgozóra. Nemrég egy konferencián hangzott el, hogy a háziorvos „rossz” munkájának következtében a beküldött betegek 60%-át vissza küldik. Akik így ítélkeznek nemcsak nagyot téved nek de az orvosi kollegialitás hiányosságairól is tanúbizo nyosságot tesznek. Ez egy hallatlan jó arány!

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció