head big

XLIX. évfolyam 1. szám | 2016. február

Tartalom

A perindopril-arginin, indapamid és amlodipin kombinált alkalmazásával elért vérnyomáscsökkenés
[Dr. Tóth Kálmán] ››› 3

Mit tapasztalunk a háziorvos praxisban a hipertónia kezelése során
[Dr. Légrády Péter] ››› 11

Szisztémás sclerosis
[Dr. Szûcs Gabriella] ››› 17

Szerkesztôségi rovat ››› 21

Folyóirat és könyvreferátum ››› 47

Szisztémás sclerosis

[Dr. Szűcs Gabriella] ››› 17
A szisztémás sclerosis (SSc) szisztémás autoimmun megbetegedés, mely kifejezett kollagén lerakódással, kötőszö­veti proliferációval, fibrosissal jellemezhető, ami érinti a bőrt, a belső szerveket és jellegzetes obli teratív vasculopathiával és autoantitest termelődéssel jár.

Mit tapasztalunk a háziorvos praxisban a hipertónia kezelése során? Lehetne jobban? Fix kombinációval?

[Dr. Légrády Péter] ››› 11
A mindennapi gyakorlatban a hipertónia szûrés és gondozás a háziorvosi, alapellátási munka szerves részét képezi. A célérték feletti vérnyomás leggyakrabban az 50–59 éves és a 60–69 éves korosztályban fordul elő és többségében a 160–179/100–109 Hgmm tartományba esik. A nem jól kontrollált vagy pszeudorezisztens hipertónia leggyakoribb oka a csökkent beteg-együttmûködés. A beteg-együttmûködés napi 1-szeri gyógyszerszedés mellett a legeredményesebb. A nagyobb beteg-együttmûködés mellett magasabb a célvérnyomást elérők aránya. Fontos az orvos–beteg kapcsolatban a partnerség, a csapatmunka kihangsúlyozása. Nem kevésbé fontos a személyre sza­bott, napi 1-szeri bevételt biztosító hatékony fix kombináció kiválasztása, pl. egy sok szempontból ideális ramipril+amlodipin originális fix kombináció formájában. Így lehet a legjobban biztosítani a hatékonyság, a költséghatékonyság, a szervvédelem, a tolerabilitás és a perzisztencia egységét.

A perindopril-arginin, indapamid és amlodipin kombinált alkalmazásával elért vérnyomáscsökkenés

[Dr. Tóth Kálmán] ››› 3
Az esszenciális hipertónia kialakulásában több tényező játszik szerepet, ezért kézenfekvő, hogy a betegek többsé­génél is a több irányú támadásponttal rendelkező gyógy­szer-kombináció alkalmazása lehet eredményes. A hipertónia mellett igen gyakran előforduló kardiológiai társbetegségek miatt elsősorban az ACEgátló+diureti­kum+kalciumcsatorna-blokkoló hármas kombinációja a racionális és javasolt terápiás megoldás. A hazai PIANIST-vizsgálatban perindoprilt, indapamidot és amlodipint terápia mellett mind a rendelői, mind az ABPMeredmények igazolták a hármas kombináció erőteljes és jól tolerálható vérnyomáscsökkentő hatékonyságát. Különösen azon betegeknél jelentett addicionális hatás, akik korábban ACE-gátló+HCT, illetve ARB+HCT kettős fix kombináció mellett nem érték el a kívánatos célértéket.

A háziorvosi presztizsről, a definitív ellátásról, a kapúőri szerepről, a háziorvos mást sem csinál csak továbbküld mindenkit „élményéről” egy nap történései alapján.

A címben feltett kérdések, megállapítások gyakran kerülnek szóba és megítélésük ki ki szemében, akár rossz szándék nélkül is, eltérőek szoktak lenni, de azért nem mindig a megbecsülést tükrözik. Anélkül, hogy lándzsát törnénk bármi mellett, alább kommentár nélkül olvasható rövid történetek, „élmények” egy nap háziorvosi rendelé­sébôl kiemelve, a nap esti visszaemlékezésben.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció