head big

L. évfolyam 1. szám | 2017. február

Tartalom

A tüdőrák elsődleges és másodlagos megelőzése
[Dr. Kerpel-Fronius Anna, Dr. Fényes Márta, Dr. Kovács Gábor] ››› 3

A csalánkiütés kezelésének aktualitásai
[Dr. Kinyó Ágnes] ››› 9

Felnőttkori oltások ütemezésének ajánlása, 2016
[Dr. Mészner Zsófia, Dr. Jelenik Zsuzsanna, Dr. Kulcsár Andrea] ››› 12

A háziorvos munkáltatói feladatai a fertőzések elleni specifikus védekezésben
[Dr. Nédó Erika, Dr. Füredi Gyula, Dr. Balogh Sándor] ››› 19

Szerkesztôségi rovat ››› 23

Folyóirat és könyvreferátum ››› 37

A háziorvos munkáltatói feladatai a fertőzések elleni specifikus védekezésben

[Dr. Nédó Erika, Dr. Füredi Gyula, Dr. Balogh Sándor] ››› 19

A betegellátás folyamata magában hordozza az egészségügyi személyzet fertőző ágensekkel való expozíciójának lehetőségét. Az infekciókontroll működtetése nem csak a beteg, hanem a betegellátó egészségét is védi. Az Európai Unióban a munkavállalók mintegy 10%-a dolgozik az egészségügyi ágazatban. Magyarországon több mint 200 000 főt jelent, amelynek mintegy 77%-a nő.

A csalánkiütés kezelésének aktualitásai

[Dr. Kinyó Ágnes] ››› 9

A csalánkiütés a bőrön kialakuló körülírt, átmeneti, többnyire erythemával kísért ödéma. Urticaria az a betegség, amikor a bőrön számos csalánkiütés jelent kezik, és esetenként a mélyebb szövetek duzzanatával, vagyis angioödémával társul. Ez utóbbi megjelenthet az ajkakon, a szemek körül, de a nyálka hártyák, a nyelv és a garat ödémája is kialakulhat, mely akár életveszélyes állapotot is jelenthet.

A tüdőrák elsődleges és másodlagos megelőzése

[Dr. Kerpel-Fronius Anna,Dr. Fényes Márta, Dr. Kovács Gábor] ››› 3

Napjainkban joggal nevezhetjük a tüdőrákot „morbus hungaricus”-nak. Hazánk világelső ugyanis a tüdőrák mortalitás terén. Évente tíz-tizenegyezer honfitársunk esetében diagnosztizáljuk a tüdőrákot, s nyolc és fél ezren halnak meg a betegségben. A számok jelzik, hogy ez a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, s minden korszerű terápia ellenére még ma is a kevésbé gyógyítható daganatok közé tartozik.

A háziorvoslás negyedszázada

››› 2

A Medicus Universalis 2017 februári számának megjelenésével csaknem napra pontosan 25 éve jelent meg a 6/1992. Népjóléti Miniszteri rendelet, amely a 20/1969. Miniszteri Utasítás vázát követve úttörője volt az „Egészségügyi Rendszerváltásnak”, ahogy ezt a folyamatot nevezték. A 2017 februári lapszám nyitja meg a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesület.nek (MÁOTE) Jubileumi Évét, a fél évszázados múlt visszaemlékezéseit, ünneplését. Az események központi rendezvénye 2017. szeptember 29–30-án Pécsett sorra kerül. Jubileumi Kongresszus és ennek központi eseménye a 650 éves Pécsi Tudomány egyetemmel együtt megtartandó Ünnepi Ülés. Az ötven éves történetet jól fogja össze a negyed százados MÁOTE és Medicus Universalis alapítás alkalmából, 1993-ban meg született, Surján László minister írása, köszöntője, melyet az Egyesületnek küldött és ebben a lapszámban olvashatják.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció