head big

L. évfolyam 5. szám | 2017. december

Tartalom

Az orvosképzés és családorvos szakképzés, mint a jövő kiemelten fontos kérdése
[Dr. Balogh Sándor] ››› 187

A súlycsökkenés segítése az alapellátásban
[Prof. Dr. Bajnok László] ››› 195

A primer Sjögren szindróma és modern terápiás lehetőségei
[Dr. Kovács Attila, Takács Mária] ››› 199

Az új és régi típusú véralvadásgátló szerek alkalmazása fogászati kezelést megelőzően
[Dr. Nagy Ákos] ››› 203

Negyven éve készenlétben...
[Dr. Sztojka Tamás] ››› 205

Mit jelentsen a „mozgásgazdag életmód” az időskorúak számára?
[Dr. Kovács Éva, Mészáros Lászlóné] ››› 209

Szerkesztőségi rovat ››› 213

Folyóirat és könyvreferátum ››› 225

Az új és régi típusú véralvadásgátló szerek alkalmazása fogászati kezelést megelőzően

[Dr. Nagy Ákos] ››› 203

Magyarországon 2015-ben a KSH adatai alapján közel 5 millió beteget tartottak nyilván a felnőtt háziorvosi praxisokban, akik ischémiás szívbetegségben (1,220 millió), cerebrovaszkuláris megbetegedésben (650 ezer), illetve magas vérnyomás betegségben szenvedtek (3,088 millió).

A primer Sjögren szindróma és modern terápiás lehetőségei

[Dr. Kovács Attila, Takács Mária] ››› 199

A Sjögren szindróma (SS) az autoimmun kórképek egyik típusos képviselője, nőkben kb. 9-szer gyakrabban jelentkezik mint érfiakban. Jelen összefoglalóban a betegség nem ritka voltára, a főbb klinikai manifesztációk jelentőségére és az időben történt diagnosztikára kívánjuk felhívni a családorvosok figyelmét, emellett különös hangsúlyt fektetünk a kezelési lehetőségek bemutatására. A SS az exocrin mirigyek funkciózavara miatt a nyálkahártyák szárazságával jár, elsősorban száraz szem és száj, azaz xerophthalmia és xerostomia formájában jelentkezik.

A súlycsökkenés segítése az alapellátásban

[Prof. Dr. Bajnok László] ››› 195

A testtömeg index és a teljes, illetve kardiovaszkuláris mortalitás összefüggése J görbe jellegű; általános populáció esetén ennek legalacsonyabb pontja a 2025 kg/m2 közötti tartományba esik. A fogyókúra elnevezés magában hordozza a kudarc szellemét. Ha „kúrákban” gondolkodunk − a visszaesések miatt − hosszútávon akár a hízást is segíthetjük. Célunk a zsírcsökkentés. Gyors fogyás mellett nagyobb arányú az izomfehérje vesztés (vissza hízáskor a testfehérje zsírral pótlódik, ami a kalóriaigényt mérsékli).

Az orvosképzés és családorvos szakképzés, mint a jövő kiemelten fontos kérdése

[Dr. Balogh Sándor] ››› 187

A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) 1967-es megalakulása óta, az egyesület kitűzött céljaiért dolgozik. Kiemelten fontosnak tartotta és tarja ma is, hogy a körzeti/házi/családorvosok szakmai ismeretei minél eredményesebben legyenek megszerezhetők és bővíthetők. Ennek eléréséhez az egyetemi, graduális oktatás a motiválás lehetőségének fontos és szükséges része, melynek folytatása a szakorvos képzésben és a folyamatos továbbképzésben alapfeladat.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció