head big

LI. évfolyam 1. szám | 2018. február

Tartalom

Metformin, a megbízható társ
[Dr. Simonyi Gábor] ››› 3

A periprocedurális antikoagulálás szempontjai nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő betegekben a DOAC-ok világában
[Dr. Benczúr Béla] ››› 7

A jogosítványról magyarul
[Dr. Füredi Gyula] ››› 15

Prevenciós vizsgálatok Felvidék egészségügyi rendszerében
[Dr. Bajza József] ››› 19

A jogosítványról magyarul

[Dr. Füredi Gyula] ››› 15

A gépjárművezetői alkalmasság egészségügyi vonatkozású kérdéseiről a 13/1992. (VI.26.)NM rendeletben meghatározott orvosok jogosultak dönteni. Közöttük van a háziorvos is, aki mindkét egészségügyi csoportba tartozók vizsgálatát elvégezheti, szemben pl. a foglalkozásegészségügyi feladatokat ellátó orvosokkal, akik jelenleg csak a 2. csoportban rendelkeznek hatáskörrel. Természetesen, ha a jelentkező a 2. csoportra kéri az alkalmasságát megállapítani, akkor valamennyi járműkategória esetében érvényes a hatáskörük (ld. a rendelet 3 §-t), de a csoportra vonatkozó szabályok szerint kell eljárniuk.

A periprocedurális antikoagulálás szempontjai non-valvuláris pitvarfibrillációban szenvedô betegekben – a DOAC-ok világában

[Dr. Benczúr Béla] ››› 7

A periprocedurális antikoagulálás problematikája egyre gyakoribb a mindennapi betegellátásban. A szakterületek határain átívelő, interdiszciplináris megközelítés, a különböző szakterületek bevonásával létrehozott „antikoaguláns team” kialakítása sokat segíthet a betegek menedzselésében, és érdemes lenne helyi, adott kórházra vonatkozó protokollok, szakmai ajánlások megfogalmazása. Az Egyesült Államokban 250 000 alvadásgátlót szedő beteg esetében kell évente hosszabb-rövidebb időre megszakítani az antikoagulálást m tétek, invazív beavatkozások miatt. A terápiás guidelineok kellő alapossággal és részletességgel tárgyalják az antikoaguláns kezelés elindításának feltételeit, valamint az alvadásgátló mellett fennálló vérzéses kockázat megítélését. Ugyanakkor olyan gyakorlatias útmutató, amely az alvadásgátlás diagnosztikus vagy terápiás procedúrák előtti/alatti felfüggesztésének a döntési folyamatát segítené, nem nagyon létezik.

Metformin, a megbízható társ

[Dr. Simonyi Gábor] ››› 3

A 2-es típusú diabétesz gyógyszeres kezelésének első helyén továbbra is a metformin szerepel. A metformin elősegíti a glukóz felvételét a perifériás szövetek be, így csökkentve az inzulin rezisztenciát. Ezen túlmenően a máj glukóz termelődését is mérsékli. Kedvező lipid hatásai mellett a testtömeg megtartása vagy mérséklése irányában hat. Szük ség esetén a kombinációs antidiabetikus terápia alap vető eleme.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció