head big

LI. évfolyam 4. szám | 2018. október

Az Általános Orvoslás, a Család Orvoslás értéke Európában

[Dr. Balogh Sándor] ››› 171

Általános orvoslás/Családi orvoslás meghatározója az európai egészségügyi rendszereknek. A háziorvosok, más néven családorvosok, tapasztalt, magasan képzett, szakértő orvosok, akik a legalkalmasabbak a „teljes ember” gyógyítására, a páciens és a betegségek kockázatainak menedzselésére és a betegség kivizsgálására.

Háziorvosi praxisban alkalmazott szakorvos-jelöltek, szakorvosok és szakdolgozók alkalmazásának jogi feltételei

[Dr. Balogh Sándor, Dr. Grósz András, Dr. Füredi Gyula] ››› 153

A háziorvosok munkájában és gondjaiban nem kis részben jelent nehézséget a mindennapok alkalmazott joggyakorlata. Számos hatósági és intézményi megkeresés, elvárás megkeserítheti, sőt súlyos konfliktus helyzetet hozhat létre, a mindennapi munka szakmai terhein túl. Az írás segíteni szeretné a háziorvosokat és a területenként eltérő jogalkalmazás egységesebb alkalmazását célozza meg, például a ki, kit helyettesíthet és hogyan kérdésében. Mindezt a jogszabályokra alapozottan teszi meg.

Az idült sokízületi gyulladás innovatív terápiája

[Dr. Kovács Attila, Dr. Sólyom István] ››› 149

Valamennyi háziorvos számára fejtörést okozó betegség a régen PCP-nek nevezett kór, és különösen ne- héz a páciens mindennapi életét és az egészségügy útvesztőiben irányítását segíteni. A cikk azokat az új lehetőségeket foglalja össze amelyek alkalmazása mindenki számára részben, vagy egészben adhat megoldást.

Mit szűrhet a háziorvos?

[Dr. Nánási Anna] ››› 147

Hosszú előkészítés után, idén elindult a vastagbélszűrés. A szerző a háziorvos preventív tevékenységének egy lényeges, a betegségek és rizikók korai felismerését szolgáló, elméleti és gyakorlati feladatait foglalja össze.

Alkoholizmus, népességfogyás, nemzetfogyatkozás

[Dr. Péter Árpád] ››› 143

A címben megadott témákban, egy korábbi megjelent írásnak ismételt közlésével, a lap az érdeklődő olvasók számára tanulságos, a szerző által fontosnak tartott összefoglalást tesz közzé.

A VII. Magyar Kardiovszkuláris Konszenzus Konferencia ajánlásai a háziorvos nézőpontjából

[Dr. Ilyés István] ››› 137

2017. december 1-jén került sor a VII. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus Konferenciára. Ekkor kerültek ismertetésre 17 szervezet, köztük a MÁOTE részvételével kialakított konszenzusos ajánlások.

A Medicus Universalis megszületése...

[Dr. Hidas István] ››› 134

50 éve, 1968 szeptemberében jelent meg a Medicus Universalis első lapszáma. A szerző az elmúlt fél évszázadra emlékezik és von párhuzamot a kezdet és a jelen között.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció