head big

LII. évfolyam 1. szám | 2019. február

Tartalom

Beszéljünk magyarul! Gyakorlati tanácsok a direkt alvadásgátlók mindennapi használatához
[Dr. Benczúr Béla] ››› 3

Kardiometabolikus rizikótényezők, rizikóállapotok és betegségek gondozása az alapellátásban
[Dr. Ilyés István] ››› 17

Amit arthritis psoriaticaról tudni érdemes: rövid összefoglaló családorvosok részére
[Dr. Gaál János] ››› 23

A COPD fenotípusok jelentősége a kezelés megválasztásában
[Dr. Hidvégi Edit] ››› 27

CSAKOSZ absztraktok ››› 33

A COPD fenotípusok jelentősége a kezelés megválasztásában

[Dr. Hidvégi Edit] ››› 27

A COPD népbetegség, a 45 év feletti lakosság 5%-át érinti. Hazánkban több, mint 200 ezer COPD-s beteget tartanak nyilván. A tüdőgondozó orvosa állítja fel a diagnózist a panaszok és a légzésfunkciós lelet alapján, majd határozza meg a szükséges kezelést. Ezt köve tően azonban a háziorvosokra vár a feladat a beteget az aktuális állapotának megfelelően kezelni, az elfogyott fenntartó, megelőző és rohamoldó gyógyszereket ismételten felírni. Csak súlyosabb esetben kerül a beteg ismét a tüdőgondozóba, vagy kórházba.

Amit arthritis psoriaticaról tudni érdemes: rövid összefoglaló családorvosok részére

[Dr. Gaál János] ››› 23

Az arthritis psoriatica (PsA) az immunmediált gyulladásos kórképek családjába tartozó kórkép, mely tágabb értelemben a spondylarthritisek (SpA) közé
sorolható. Első közelítésben olyan gyulladásos ízületi betegségről van szó, mely psoriasisban szenvedő vagy arra hajlamosító tényezőkkel rendelkező betegekben alakul ki, érintheti az axiális és perifériás ízületeket egyaránt és számos jellegzetes extra artikuláris vonatkozása is van.

Kardiometabolikus rizikótényezôk, rizikóállapotok és betegségek gondozása az alapellátásban

[Dr. Ilyés István] ››› 17

A gondozás az ellátás preventív és kuratív aspek tusainak egységét kifejező munkamódszer. Célja a rizikótényezők, rizikóállapotok és betegségek felderítését követően azok hosszú távú komplex ellátása, a szövődmények kialakulásának megakadályozása, a progresszió lassítása. A gondozási tevékenység főbb mozzanatai: a betegségek felfedezése, a gondozandók nyilvántartásba vétele, aktív ellenőrzésük megszer vezése és biztosítása, a gondozás eredményességének a felmérése.

Beszéljünk magyarul! Gyakorlati tanácsok a direkt alvadásgátlók mindennapi használatához

[Dr. Benczúr Béla] ››› 3

Bár az új orális antikoagulánsok (NOAC) évek óta elérhetőek és egyre inkább bekerülnek a mindennapi gyakorlatba, megkönnyítve ezzel több tíz-, sőt százezer beteg életét, a velük kap csolatos teendők és hétköznapi problémák azt mutatják, hogy el kell mélyítenünk a NOAC-ok kal kapcsolatos ismereteinket és fel kell ké szülnünk a legkülönbözőbb betegség- és élet helyzetekre.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció