head big

LII. évfolyam 3. szám | 2019. június

Tartalom

Folyóirat és Könyvreferátum ››› 115

Szerkesztőségi rovat ››› 129

Kárpát-medencei Családorvos Fórum Év Családorvosa a Kárpát-medencében, 2018/19 ››› 129

Életmű díjasok ››› 132

Körmendi István  beszéde ››› 135

OKOI 40 ››› 136

 

A háziorvos szerepe a COPD ellátásában A Kárpát-medencei Családorvos Fórum Év Junior díjasa, 2019

[Dr.Varga Viktória] ››› 111

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy megelőzhető és kezelhető népbetegség, amelyet per- zisztáló és progresszív bronchiális obstrukció jelle- mez. A szövetkárosító gázok és részecskék inhaláció- jának hatására a tüdőszövetben kóros gyulladásos reakció alakul ki, amely a betegség előrehaladtával fokozódó légúti obstrukciót okoz.

A COPD szűrésének és gondozásának fő kérdései az alapellátásban A Kárpát-medencei Családorvos Fórum Év Junior díjasa, 2019

[Dr. Szebeni Zsolt, Dr. Rinfel József, Dr. Papp Márta] ››› 107

A háziorvosi rendelőben panasszal megjelenők egy- harmada légzőszervi betegségek miatt keresi fel házi- orvosát. A légzőszervi betegséggel gondozottak majd fele krónikus obstruktív légúti betegségben is szen- ved. Hazánkban a COPD becsült prevalenciája a 40 év feletti lakosságban 9–10%, így 500–600 ezerre te- hető a betegség miatt ellenőrzésre, kezelésre szoru- lók száma.

 

Gyermek- és serdülőkori elhízás: A gyermek-alapellátás teendői – Szakmai gyakorlati útmutató I.

[Dr. Ilyés István, Dr. Erhardt Éva, Mendl Edina, Dr. Józsa Lajos, Dr. Újhelyi János] ››› 99

Az elhízás a test zsírtartalmának kóros mértékű fel- sza- porodása. A test zsírtartalmának növekedése az ener- giaháztartás egyensúlyi zavarának a következménye. A pozitív energiamérleg egyaránt adódhat a fokozott bevitelből, a csökkent felhasználásból és ritkábban inadekvát szabályozás következménye is lehet.

A lapszámok megtekintéséhez be kell jelentkezni!

Bejelentkezés Regisztráció